Umkreis (circle of) Nicolaas Verkolje 1673-1746

Nicolaas Verkolje


„Adoration of Cupid“
56×47 cm. / Öl auf Leinen
€ 9.900,-

Biografie:

 • Nicolaas Verkolje (Delft 1673-1746 Amsterdam)
 • Verkolje was de oudste zoon van Johannes Verkolje en Judith Verheul (of Voorheul). Zijn vader was een portretschilder en lid van het Delftse Schildersgilde. Zijn jongere broer Johannes werd eveneens kunstschilder. Nicolaas kreeg les van zijn vader. Nadat zijn vader plots overleed in 1693 voltooide Nicolaas de nog lopende opdrachten naar tevredenheid van de opdrachtgevers. Een jaar later verhuisde het gezin naar Amsterdam, waar Nicolaas zich tot een gewaardeerd schilder ontwikkelde. Hij trouwde met Anna Maria Wulffingh en kreeg drie kinderen. Hij woonde aan de Prinsengracht in de buurt van kunstenaars als Jacob Houbraken, Isaac de Moucheron en Isaac Walraven.

  Jan Maurits Quinkhard en Gerrit Zegelaar behoorden tot zijn leerlingen.

  Hij staat bekend als de schilder met de fluwelen hand. Zijn streven naar perfectie maakte dat zijn oeuvre niet heel groot is, maar toch zijn er ongeveer honderd schilderijen, bestaande uit circa vijftig portretten, dertig historiestukken en twintig genrestukken bewaard gebleven, evenals tientallen tekeningen en prenten. Werken van hem hangen in het Louvre van Parijs en in de Hermitage in St.Petersburg.

  In 1718 kreeg hii malaria, en na 1720 werd hij hardhorend. Verkolje leed de laatste jaren van zijn leven aan jicht. Hij overleed op 72-jarige leeftijd en werd begraven in de Zuiderkerk te Amsterdam.

  Nadat zijn vader overleed, is het hier aangeboden schilderij hoogst waarschijnlijk door Nicolaas vervolmaakt. In ieder geval in zijn atelier ontstaan of door één van zijn leerlingen tijdens zijn schildersloopbaan en onder zijn auspicien geschilderd.

  Dutch painter, part of a family of artists, son of Johannes Verkolje I. He studied with his father and became, like Johannes, a versatile artist, producing not only genre pieces but also mythological scenes, ceiling paintings and portraits. He was also an expert mezzotint artist, like his father. In 1700 Nicolaas settled in Amsterdam, where he remained until his death. He was commissioned in 1731 to make prints after seven paintings by Gérard de Lairesse in the town hall of The Hague. He occasionally painted figures in the work of Isaac de Moucheron.

  Zurück zu den News