Daan Muehlhaus 1907 – 1981 „Delfter Blumenmarkt“

Daan Muehlhaus "Delfter Blumenmarkt"


60×80 cm.
Öl/Leinen
€ 1.500,-

Biografie:

  • Daan Muelhaus, Dordrecht 1907-1981
  • Daniel (Daan) Mühlhaus werd in Dordrecht geboren. Hij woonde en werkte aldaar tot zijn dood in 1981. Mühlhaus was autodidact en was lid van het genootschap Pictura en St.Lucas in Amsterdam. In de 40er jaren staat zijn werk nog onder invloed van Cor Noltee, waarmee hij buitenstudies in en om Dordrecht maakte. Toch is er dan al de „spitse“ penseelvoering zichtbaar. In zijn rijpe werk toont Mühlhaus een geheel eigen licht, kleurgebruik en penseelvoering. Hij maakte reizen naar Italie, Frankrijk en Spanje en ontwikkelde zich tot een ware colorist.

    Het aangeboden schilderij toont één van de grachten in Delft met de Oude Kerk (Oude Jan)anno 1246, met de karakteristieke scheve toren op de achtergrond. In de oude kerk zijn talrijke beroemde persoonlijkheden uit het burgerlijk leven begraven. Zoals de kunstschilder Vermeer, de zeevaarders Piet Hein en Maarten Tromp, de natuurkundige Antoni van Leeuwenhoek (van het slingeruurwerk) en de dichter Huibert Poot die op zijn grafsteen het volgende gedicht liet schrijven — hier ligt Poot, hij is nu dood –.
    In de Oude Kerk zijn niet de leden van de Koninklijke Familie begraven. Zij vonden hun laatste rustplaats in de Nieuwe Kerk, ook in Delft.

    ← Impressionismus